هویت جنسی و نقش والدین
نقش والدین در شکل دهی متعادل و پایدار “هویت جنسی” فرزندان، یکی از مهمترین،دشوارترین و در عین حال، ظریف ترین مداخله های تربیتی است که سهم بزرگی در آینده ی کودکان دارد. آشنایی والدین با مراحل رشد جنسی کودکان و چگونگی برخورد مناسب و سازنده با نیازها و ویژگی های روانشناختی و زیست شناختی آنان می تواند سلامت جنسی کودکان را در مراحل بعدی تامین کند. آموزش زودرس،شتاب زده و ناشیانه ی مسائل جنسی به کودکان،همان اندازه آسیب زا خواهد بود که اگر این آموزش ها با تاخیر، پنهان سازی و یا نادیده گرفتن همراه باشد.از همان نخستین روزهای زندگی،کودک نشانه هایی از لذت جسمانی را از خود نشان میدهد و اگر این احساس طببیعی به شکل سالم و متعالی هدایت شود سازه های اصلی بهداشت روانی از نظر ارضای متعادل غرایز جنسی در دوره ی نوجوانی به درستی تشکیل خواهد شد. اگر والدین به سئوالات و کنجکاوی های جنسی کودکان واکنش مناسب،طبیعی و متناسب با ظرفیت و ادراک شناختی آنها داشته باشند،خطر منحرف شدن ذهن کودکان نسبت به مسائل جنسی کاهش می یابد. چرا که کنجکاوی کودک در ابتدا صرفا جنبه ی شناختی دارد،اما اگر برخورد والدین با سرکوب و ممنوعیت همراه شود ممکن است که این کنجکاوی معمولی و شناختی جنبه ی جنسی پیدا کرده و نهایتا زمینه های انحراف اخلاقی را در آنها به دنبال داشته باشد.
این یک واقعیت است که بر اساس “اصل بقای انرژی” غریزه و نیروی جنسی با سرکوب و فشار نه تنها از بین نمی رود بلکه شدت و قدرت آن چندین برابر می شود.زیرا گرایش جنسی در ذات خود منبع انرژی و زیست مایه ی حیات پویای انسان و بستر آفرینش و محمل رشد بالنده و زاینده او است.اگر این انرژی در خلاف مسیر طبیعی خود جریان یابد به نیرویی فروکاهنده و تباه کننده تبدیل می شود. در حقیقت غریزه ی جنسی همچون آب انباشته در پشت سد عظیمی است که اگر به درستی هدایت شود موجب طراوت، نشاط و باروری خلاق ذهن و روان می شود و اگر با این نیروی بالقوه، برخورد منفی و سرکوب گرایانه صورت گیرد،نه تنها از قدرت تخریب گری آن کاسته نمیشود بلکه شدت و سرعت آن فزونی می یابد.از همین روست که “اشو” در کتاب بلوغ خود در باب چگونگی برخورد با غریزه ی جنسی معتقد است هرگونه سرکوب و مخالفت با غریزه ی جنسی و نادیده گرفتن این نیاز طبیعی و زیست شناختی نه تنها به سلامت جنسی و پیشگیری از انحراف های اخلاقی کمک نمی کند بلکه خود عامل پیدایش آسیب های اخلاقی و توسعه و گسترش کنش های انحرافی این غریزه میشود.
بنابر این به جای ضدیت و سرکوب،باید روش هدایت و تعالی انرژی جنسی را در پیش گرفت.همانگونه که به جای مبارزه با تاریکی باید روشنایی را وسعت بخشید. ضدیت با تاریکی نورانیت را به دنبال نمی آورد بلکه با تاباندن نور است که تاریکی خود به خود از بین میرود.
مرکز مشاوره دیدار 02188893258
www.clinicdeedar.com
clinicdeedar@