تکالیف سوگ (2)
همانطور که در شماره قبل گفته شد ،تجربه سوگ و فقدان اثرات زیادی بر افراد بازمانده میگذارد .
در این بخش به تکالیف افراد در مواجهه با فقدان و عوامل موثر بر موفقیت فرآیند سوگواری پرداخته میشود.
تکالیف سوگ
چهار تکلیف مهم وجود دارد که باید هنگام سوگواری بعد از فقدان انجام شود.
تکلیف1:
پذیرش واقعیت فقدان : باید این واقعیت را پذیرفت که فقدان واقعی است و نمی توان وضعیت را به حالت گذشته برگرداند و تحمل آن نیاز به گذر زمان دارد.شما میتوانید با پیش بینی و تجسم آرامش و رهایی که در نهایت پس از سپری کردن مراحل سوگواری برایتان حاصل خواهد شد،انجام این کار را آسانتر کنید.
در انجام این تکلیف از دو کار پرهیز کنید: اول اینکه با کمتر جلوه دادن و انکار اهمیت فقدان ، از تجربه سوگ، فرار نکنید. و دوم اینکه زامانی را معین کنید که بتوانید به طور کامل تمام موضوعاتی که به شما امید کاذب مبنی بر بازگشت فرد از دست رفته میدهد را کنار بگذارید.
تکلیف 2:
تجربه کردن ناراحتی و سوگ : خود را برای رودر رویی با سوگواری آماده کنید .گاهی ممکن است اطرافیان از اینکه شما را غمگین و دردمند ببینند ناراحت شوند بنابراین باید بین تنهایی و بهره مندی از حمایت دیگران توازن برقرار کنید.
تکلیف 3:
سازگاری با زندگی تازه : زندگی ما پس از فقدان تغییر میکند و راهی برای اجتناب از آن وجود ندارد ، این واقعیت را قبول کنید که زندگی چالشی است که مستلزم یادگیری مهارتهای جدید و سازگاری با تجارب تازه است .
تکلیف 4:
ادامه زندگی ( بازگشت به روال عادی) : ادامه زندگی به معنای فراموش کردن افراد و رویدادهای گذشته نیست ، بلکه صرفا به این معناست که آماده شروع زندگی جدیدی هستید کلیه تجارب خوب یا بد شما باعث رشد و تکامل میشود.
عوامل چندی بر تسهیل فرآیند سوگواری موثر می باشند که شامل موارد ذیل است:
1- ماهیت رابطه :بهبود یافتن از فقدان فردی که نسبت به او مسائل حل نشده ئ تعهد و اعتماد دارید ویا بسیار به او وابسته بوده اید سخت تر است . در اینگونه روابط مشکلاتی وجود داشته که موجب احساسات حل نشده ای مانند تنفر،خشم ، خصومت و یا درماندگی می شود.
2- ناگهانی بودن فقدان : آگر از پیش آمادگی مواجه با فقدان را داشته باشید راحت تر با آن کنار می آیید ،در فقدانهای قابل انتظار مانند بیماری و … بخش اعظم فرآیند سوگواری قبل از وقوع آن تکمیل می شود.
3- سیستمهای حمایتی : این سیستمهای حمایتی مانند خانواده ، دوستان محیط شغلی خوب و … به کنار آمدن با فقدان کمک می کنند.
یافتن معنایی برای مرگ
در پایان به این موضوع اشاره می کنیم که افرادی که برای مرگ و فقدان معنایی پیدا می کنند با این پدیده آسانتر کنار می آیند.
همچنین برخی فرهنگها مرگ را بخش طبیعی و غیرقابل انکار چرخه زندگی می دانند ، در مقابل بعضی فرهنگها مرگ ستیزند و برخی دیگر مرگ را انکار می کنند.
در واقع وقتی شما اجتناب ناپذیر بودن مرگ را بپذیرید می توانید به برخی مزایای آن که در زیر اشاره میکنیم پی ببرید:
– مرگ به ما کمک می کند تا قدر زندگی را بدانیم.
– مرگ تضادی است که میتوانیم از طریق آن درباره زندگی قضاوت کنیم.
– مرگ به شهامت و یکپارچگی معنی می بخشد و به ما امکان می دهد تا عقاید خود را به طور موثری بیان کنیم
– مرگ به ما قدرت می بخشد تا تصمیمات عمده ای اتخاذ کنیم.
– مرگ اهمیت انس و علاقه به یکدیگر را در زندگی ما آشکار می سازد.
– مرگ اهمیت دستیابی به تعالی را به ما نشان می دهد .
– مرگ به ما امکان می دهد تا دستاوردهای خود را معنی دار تلقی کنیم .
بنابر این چه به فرهنگ متکی باشید یا به فلسفه شخصی خودتان ، آنچه اهمیت دارد پذیرفتن مرگ به عنوان یک رویداد مهم و معنی دار در زندگی است.
معرفی کتاب : کنار آمدن با چالشهای زندگی
نویسنده کریس ال.کلاینک
ترجمه دکتر محمد نریمانی اسماعیل ولی زاده حقی
انتشارات آستان قدس رضوی
همه ما در زندگی گهگاه با مشکلات و چالشهایی روبرو میشویم .
در شرایط فشار شدید روانی ، اطلاع از اینکه دارای مهارتها و منابعی هستید که با کمک آنها می توانید به بهترین وجه با موقعیت های دشوار روبرو شوید آرامش بخش خواهد بود.
این کتاب مجموعا 15 فصل است که میتوان آنها را به سه بخش تقسیم کرد.در فصلهای یک تا سه مقدمه ای بر مفهوم کنار آمدن ارائه شده است. فصل چهار تا دوازده به مشکلاتی توجه دارند که افراد در طول زندگی خویش با آنها روبرو می شوند.در فصلهای سیزده تا پانزده تجارب افرادی که در برابر دشواریهای سخت خم به ابرو نیاورده اند توصیف شده است.
گردآورنده: نازنین مهدیان/ کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی
مرکز مشاوره دیدار 02188893258
www.clinicdeedar.com
clinicdeedar@