Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the antispam-bee domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/clinicde/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rocket domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/clinicde/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/clinicde/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the hueman domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (این پیام در نگارش 6.7.0 افزوده شده است.) in /home/clinicde/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114 جرات ورزی | مرکز مشاوره دیدار
افراد دارای خصوصیات و ویژگیهای متفاوت هستند و طبیعتا در موقعیت های مختلف تحت شرایط زمانی و مکانی خاصی که قرار بگیرند نسبت به آن موقعیت رفتارهای متفاوتی را هم از خود نشان می دهند. بنابراین از آنجا که زندگی انسان مجموعه ای از رفتارهای فرد در ارتباطات اجتماعی است، لذا آگاهی از چگونگی رفتار مناسب و نامناسب در برخورد با مسائل، مشکلات و موقعیتها می تواند راه گشای وی باشد. تا بتواند رفتاری مناسب و متناسب با موقعیت، از خود بروز دهد. اما متأسفانه به علت عدم آگاهی افراد از درک شرایط و موقعیتها و نداشتن مهارت لازم در پاسخگویی، شاهد بروز رفتارهای نامناسبی از افراد هستیم که هم برای خود، هم برای دیگران و حتی برای محیط فیزیکی ممکن است ایجاد مشکل کنند. بنابراین لازم و ضروری است که انسانها، به منظور بالا بردن سطح آگاهی و همچنین کسب مهارت ارتباط مناسب با خود، دیگران و محیط آموزش بیند تا بتوانند به موقع از بروز رفتارهای نامناسب و مشکل ساز جلوگیری کنند.
روانشناسان با بررسی زندگی انسانهای موفق و ناموفق، به این نتیجه رسیدند که افراد موفق از مهارتهایی برای مقابله با مشکلات برخوردارند، که انسانهای ناموفق فاقد این مهارتها هستند از این رو تصمیم گرفتند راهبردهای مقابله ای را طراحی و آموزش دهند.
مهارتهای مقابله ای، مهارتهای انطباقی، مهارتهای مقابله با تغییرات زندگی، مهارتهای اجتماعی، مهارتهای ارتباطی، مهارتهای زندگی و…. نام هایی هستند که تاکنون برای این آموزش در نظر گرفته شده اند. یکی از جذاب ترین و کاراترین مهارتهای زندگی مهارت جرأت ورزی یا جرأت مندی یا مهارت نه گفتن می باشد.
تعریف جرأت ورزی : از جرأت ورزی تعاریف متفاوتی ارائه شده است که ذیلا به مواردی از آنها اشاره می شود.
– ایستادگی بر نظرات شخصی و بیان افکار، احساسات و باورها به صورت مستقیم، صادقانه و مناسب به گونه ای که به حقوق دیگران نیز احترام گذاشته شود.
– رفتارهایی که به وسیله آن فرد بتواند علائق خود را بیان کند، بدون اضطراب بر نظرات خود ایستادگی کند، صادقانه و با راحتی احساسات خود را بیان نماید و بدون تخطی به حقوق دیگران، حقوق شخصی خود را نیز تأمین کند.
– توانایی بیان خویشتن به طور روشن، شایسته و مستقیم.
– ارج نهادن به احساس، فکر و عزت خود و همچنین حرمت قائل شدن برای خود و شناخت نقاط قوت و ضعف و محدودیتهای خویشتن.
– پاسخ منطقی و محکم (نه) به خواسته های احساسی و غیر منطقی خود و دیگران.
– تشخیص منافع خود و عمل بر اساس آن و مطالبه ی حق خود بدون تعرض به حقوق دیگران.
انواع رفتار انسانها
در روابط اجتماعی رفتار انسانها در مورد ابراز حقوقشان متفاوت است. در یک دسته بندی رفتار افراد به چهار دسته تقسیم بندی شده اند:
1- رفتار منفعلانه
این گونه افراد معمولا سبک ارتباطی منفعلانه ای دارند. در ظاهر افرادی فروتن، صبور، از خود گذشته و مهربان هستند. اما واقعیت این است که این افراد همیشه در درون خود ناراحت هستند چرا که به دیگران اجازه می دهند به راحتی به حقوقشان، احساستشان و… تجاوز کرده و آنها را نادیده بگیرند، این افراد یا از حقوق خود مطلع نیستند، یا آنها را باور ندارند و یا با وجود اطلاع و باور داشتن راه جرأت ورزانه طريقه عمل کردن به آن را نمی دانند. غالبا صدایی آرام و لرزان دارند و حرف خود را به راحتی پس گرفته و عذر خواهی می کنند. در کل این دسته از افراد برای دیگران زندگی می کنند. مسلما وقتی بخواهيم جرأت ورز باشیم ممکن است بیشتر با کج فهمی ها، انتقادها و اخم های اطرافیان روبرو شویم که کار آسانی نیست و نیاز به آموزش و تمرین دارد. تداوم رفتار منفعلانه باعث احساس حقارت، ناتوانی، درماندگی و آسیب های اجتماعی چون اعتیاد، بزهکاری، سوء استفاده جنسی و آسیب های روانی نظیر افسردگی می شود.
۲- رفتار پرخاشگرانه
بروز رفتار پرخاشگرانه بقدری در دور و بر ما زیاد است که شاید نیازی به توضیح این رفتار نباشد. متأسفانه این افراد، جرأت مندی را با خشونت اشتباه گرفته اند. آنها حقوق خود را به قیمت نادیده گرفتن حقوق دیگران بدست می آورند و برای دفاع از حقوق خود به شیوه های خصمانه، مخرب، تهدید، سرزش، توهین، تمسخر، عبارات طعنه آمیز و حتی برخوردهای فیزیکی روی می آورند که این گونه رفتار و اعمال از سوی دیگران هم، متقابلا واکنش هایی را در پی خواهد داشت و نتیجه آن احساس تنهایی، تنفر، انتقام و آسیب های جسمی و روانی است.
٣- پرخاشگری منفعلانه
این دسته از افراد جالب ترین و البته غیر قابل تحمل ترین رفتار ارتباطی را دارند. این افراد به دلایل مختلف ممکن است احساس خشم یا خصومت نسبت به دیگران را تجربه کنند اما نه توانایی بیان آن را دارند و نه می توانند این احساسها را تحمل کنند. آنها شیوه ای غیر مستقیم و انحرافی را برای خالی کردن خشم خود بر می گزینند که عبارتند از لج کردن، کم کاری یا استفاده از هیجانهای تأثیر گذار مثل گریه کردن و قهر کردن، باج گیری کردن و جابجا کردن خشم خود نسبت به اشياء مثلا پنچر کردن یا خط کشیدن روی ماشین از شیوه های شیطنت آمیزی است که توسط این افراد به کار گرفته می شود. کارمندی که کار ۱۰ دقیقه ای ارباب رجوعی را به خاطر خشم از رئیس یا یک ارباب رجوع دیگر ۲ ساعته انجام می دهد نمونه ای از این نوع رفتار پرخاشگرانه منفعلانه می باشد.
۴- رفتار جرأت مندانه
دفاع از حقوق خویش به شیوه بیان افکار و احساسات خود به شکل مستقیم، محکم، محترمانه، صادقانه و مناسب را رفتار جراتمندانه می نامند. این رفتار اغلب اوقات به نفع شماست زیرا بدون آن که فرد دیگری را برنجانید یا خوار کنید به خواسته ی منطقی خودتان دست می یابید. این رفتار کمک می کند که شما احساس بودن، عزت نفس و ارزش داشتن را تجربه کنید و از آسیب های متعدد مصون بمانید.رفتار جرات مندانه، عملکرد و رفتار قاطعانه، بيان صادقانه و مستقیم افکار و احساسات مناسب است چرا که این گونه رفتارها از نظر اجتماعی نیز پسندیده می باشد. در رفتار قاطعانه حقوقی، احساسات و آرامش دیگران مورد توجه قرار می گیرد و برخورد طرف مقابل نیز مناسب تر خواهد بود و دو طرف آسیب کمتری می بینند.
عوامل و موانع بر سر راه رفتار جرات مندانه (ابراز وجود)
۱- معمولا ما ترجیح می دهیم رفتار معمول خود را حفظ کنیم زیرا با آن احساس راحتی بیشتری می کنیم به عبارتی تغییر کردن برایمان سخت است و با افکاری از جمله: ما همین طوری بزرگ شده ایم، همین طوری زندگی کرده ایم و … تن به تغییر نمی دهیم.
۲- گاهی هم دیگران دوست ندارند ما تغییر کنیم و در نتیجه رفتارهای قدیمی را حفظ کرده تا مورد قبول واقع شویم.
٣- عادت کرده ایم نیازهای دیگران را مهمتر از نیازهای خودمان بدانیم
۴- به علت عدم ابراز وجود در کودکی و عدم تائید و تشویق از جانب والدین قادر به ابراز وجود نیستیم.
۵- نمی خواهیم دیگران تصور کنند که با آنها متفاوت هستیم.
۶- شاید فکر می کنیم که اگر مخالفت کنیم، موقعیت خود را از دست خواهیم داد.
۷- غالب اوقات از حقوق فردی خود آگاهی نداریم. حقوقي نظير: حق تصمیم گیری در مورد شیوه زندگی مان، بها دادن به باورها، عقاید و ارزش های مان و در کنار آن محترم شمردن عقاید دیگران، حق تغییر دیدگاه و نظرمان، حق دوست داشتن خود علیرغم كامل نبودن، حق نه گفتن به دیگران، حق تغییر یا قطع کردن ارتباط با دیگران در صورت نیاز، حق به تأخیر انداختن پاسخ دهی به دیگران و …
فواید رفتار جرات مندانه
برخورداری از مهارت جرأت ورزی به ما کمک می کند تا به اهداف زیر برسیم:
1.جلوی پایمال شدن حقوقمان را بگیریم .
2.تقاضاهای نامعقول دیگران را رد کنیم.
۳. از دیگران درخواست های معقولی داشته باشیم.
4. با مخالفت های غیر منطقی دیگران، برخوردی درست و موثر داشته باشیم.
۵. حقوق دیگران را به رسمیت بشناسیم.
6.رفتار دیگران را در برابر خودمان تغییر دهیم.
7. از تعارضات پرخاشگرانه غیر ضروری خودداری کنیم.
۸. در هر موردی موضع خود را با اعتماد به نفس و آزادانه مطرح کنیم.
9. احتمال رسیدن به خواسته های خود را افزایش دهیم.
۱۰. درباره خودمان احساس بهتری داشته باشیم.
۱۱. بر زندگی خود، کنترل بیشتری داشته باشیم.
۱۲. حس احترام دوستان و آشنایان را برانگیخته کنیم.
۱۳. امکان دستیابی به روابط صادقانه را افزایش دهیم.
۱۴. نسبت به خود احساس خوشایند داشته باشیم.
۱۵. تسلط بر موقعیت های روزمره پیدا کنیم.
انواع رفتار جرات مندانه
روانشناسان رفتار جرات مندانه را به پنج نوع طبقه بندی کرده اند:
1. جرات مندی بنیادی:عمل ساده ی ابراز و اصرار بر حقوق،اعتقادات، احساسات یا عقاید خود می باشد. بطور مثال وقتی کسی صحبت ما را قطع می کند می توانیم بگوییم ببخشید دوست داشتم حرفهایم را تمام کنم.
2. جرأت مندی همدلانه: با به رسمیت شناختن موقعیت یا احساسات طرف مقابل مان نشان می دهیم که متوجه وضعیت او هستیم مثلا وقتی کسی که صحبت شما را قطع می کند. می گوییم، می دانم شما هم باید نظرتان را مطرح کنید؛ اما اجازه بدهید حرفهایم تمام شود.
3. جرأتمندی افزایشی: فرد کار را با کمترین مقدار جرات مندی شروع می کند اما اگر ببیند طرف مقابل بی تفاوت است، به تدریج بر میزان جرأت مندی خود می افزاید. بطور نمونه می توان فروشنده ای را که با اصرار و سماجت می خواهد جنس خود را به مشتری بفروشد مثال زد.
۴. جرأت مندی مواجهه ای: اگر اعمال و گفتار طرف مقابل باهم هماهنگ نیست، باید به او نشان داد که آنچه می گوید و آنچه انجام می دهد با هم فرق دارد.
۵. جرأت مندی با استفاده از ضمير من: در این نوع حالت جرأت مندی، فرد به صراحت رفتار طرف مقابل و تاثیر آن بر احساسات خود را توضیح می دهد. مثال: وقتی کسی پی در پی صحبت ما را قطع می کند می گوییم در این چند دقیقه این چهارمین بار است که حرفم را قطع می کنی، به نظر می رسد که توجهی به حرفهای من نداری و میخواهی مرا ناراحت کنی، اجازه بده حرفم را تمام کنم.
از دیدگاه دیگری می توان رفتار جرأت مندانه را به سه دسته زیر نیز تقسیم کرد:
۱. رد قاطعانه
2. بیان قاطعانه
٣. درخواست قاطعانه
1. رد قاطعانه : در این نوع رفتار فرد به صورت مناسب و اجتماع پسند درخواست های تحمیلی دیگران را رد می کند و یا مانع آن می شود. مثال: وقتی فردی از شما می خواهد که همراهش جایی بروید که برایتان ناشناخته است؛ می گویید متاسفم، من جایی را که نمی شناسم نمی روم.
۲. بيان قاطعانه: توانایی بیان احساسات مثبت نظیر قدردانی از دیگران، ابراز محبت، علاقه و بیان تمجید و ستایش از دیگران را بطور قاطعانه بیان کردن: چه لباس قشنگی پوشیدی – نکته جالبی را مطرح کردی – خیلی استادانه به این موضوع پرداختی از جمله مثال های مناسبی برای بیان قاطعانه می باشد.
٣. درخواست قاطعانه: توانایی بیان و مطرح کردن درخواست هایی از دیگران به منظور رسیدن به اهداف فردی و یا تامین نیازهای خود نمونه آن را می توان درخواست مشورت برای کمک در حل مشکل مطرح کرد. فکر می کنم با مشکلی مواجه شده ام وقت دارید تا مشکل را با شما مطرح کنم.
رفتار پرخاشگرانه: رفتار پرخاشگرانه لحن خصومت آمیزی است که فرد بدون در نظر گرفتن حقوق دیگران و یا حتی توجه به آن می خواهد به هدفش برسد. فرد پرخاشگر با صدای بلند و لحن نامناسب صحبت می کند، داد می زند، توهین می کند، ناسزا می گوید و به حقوق دیگران اهمیت نمی دهد.
رفتار با کمرویی و خجالت: در حالت کمرویی و خجالت فرد با لحن توأم با معذرت خواهی افکار، احساسات و حقوق خود را به گونه ای که به راحتی مورد بی توجهی قرار می گیرد بیان می کند. فرد متزلزل و با شک وتردید صحبت می کند. صدای آهسته ای دارد، زود تسلیم می شود. از گفتگو درباره ی موضوعات اجتناب می کند و خود را پایین تر از دیگران می داند.
مثال:علی کتاب جدیدی خریده است و دوستش از او می خواهد که کتابش را به او قرض دهد ولی علی مایل نیست کتاب خود را به او قرض دهد.
برخورد کمرویانه: برای چه مدت به آن احتیاج داری؟…آخه…خودم هم احتیاج دارم. ولی .. خیلی طول نمی دهی باشه ببر.
برخورد پرخاشگرانه: نه کتابمو نمی دهم. چرا خودت نمیخری؟
برخورد قاطعانه: متاسفم دلم می خواست می توانستم کمکت کنم ولی من این کتاب را برای این خریدم که همیشه کنارم داشته باشم بنابراین به کسی قرض نمی دهم.