١- لکنت زبان کلوئیک
عبارت است از تکرار تشنج آمیز یک واج یا هجا قبل از اینکه کلمه یا جمله ادا شود و یا اینکه ادامه یابد. برای مثال «مامامامان آمد» .
۲- لکنت زبان تونیک
عبارت است از حالتی که در آن عظلات گویایی چند ثانیه تا ۱ دقیقه از حرکت باز می ایستند و مانع تکلم می شوند، و به عبارت دیگر زبان بند می آید و هنگامی که انقباض رفع می شود، کلام خیلی سریع و با شتاب ادا میشود.
٣- لکنت زبان کلونو-تونیک
ترکیبی است از لکنت زبان کلونیک و تونیک و بر اثر برخورد نادرست و خشن با فرد مبتلا به لکنت و یا توقع بیش از ظرفیت داشتن از او موجب می شود که وی دچار ترکیبی از کلونیک و تونیک شود.
درمان لکنت زبان
1- ایجاد اعتماد به نفس در کودک، یکی از موثر ترین عوامل در کاهش لکنت زبان است. موقع سخن گفتن کودک هر چند هم بی ربط و بی محتوا باشد به دقت به حرفهایش توجه و دقت کنیم و به شخصیت او احترام بگذاریم و به کودک بیاموزیم که آهسته صحبت کند و نیازی به کشش عظلات خود در هنگام صحبت کردن نمی باشد و آزادانه از دستگاه صوتی خود بهره ببرد.
2- در هنگامی که کودک دیر شروع به صحبت می کند نباید نا امید شد و نباید با استفاده از زور کودک را وادار به تمرین کنیم که چون این رفتار باعث ناامیدی و اضطراب در کودک میشوند و باید با تشویق کردن و باصبر و حوصله و ادای صحیح کلمات کودک را آموزش دهیم و با حوصله و پشتکار به کودک امید بدهیم تا دچار اضطراب زبان نشود.
3- کودک باید در محیط خانه احساس آرامش کند و خانه عاری از دعوا و مشاجره در خانواده باشد که تمامی این دعواها و مشاجرات باعث بروز اضطراب در کودک می شود و دچار لکنت زبان و یا اگر سعی در درمان کودک دارید باعث تاخیر می شود پس محیط امن و آرام در رشد صحيح کودک موثر است.
4- تمرین به صورت صحیح با کودک در هنگامیکه زبان باز می کند موثر است و یکی از این تمرین ها که میتوان انجام داد استفاده از همسالان و بازی کردن جمعی کودک باشد که در رشد تکلم او موثر است.
5- اگر کودکی دارای لکنت است و مطمئن هستید که وراثتی نیست و یا اگر هم وراثتی است در طول روز با او به تمرین بپردازید و تمرین مکالمات را با جملات ساده که تقلید آنها برای کودک ساده است انجام دهید و سعی کنید که کودک را در این مکالمات دچار خستگی نکنید که حتی اگر موجب بهبود کامل او نشود از رشد لکنت پیشگیری می کند.
6- اگر در خانواده کسی هست که دچار لکنت زبان می باشد، هرگز کودک را در سنی که زبان باز می کند نباید در مدت طولانی کودک را با او تنها گذاشت زیرا کودک بر اثر تقلید و تمرين لكنت را از او یاد گرفته و به آن عادت می کند.
7- حالات هیجانی کودک را تا جایی که امکان دارد کنترل کنید، زیرا هیجانات بیش از اندازه در ایجاد لکنت زبان تاثیر دارد، حتی بعضی از بزرگسالان در هنگام داشتن هیجان شدید، دچار لکنت زبان و تکلم غیر طبیعی می شوند.
8- سعی کنید با تشویق و تائید، کودکان را به تحرک و تفکر واداريد، تحرکات و تفکرات کودک زمینه ساز پیشرفت زبان و تکلم هستند و در این مرحله کودکان اصولا پرخاشگر و عصیان گر هستند، باید با حوصله و صبر آنها را هدایت کرد تا جایی که این حالات را به کنترل خود در آورند.
9- از تحقیر کردن کودکان بپرهیزید چون تحقیر و سرزنش کردن باعث ایجاد عقده حقارت می شود و از شکوفایی و بروز استعداد خوب سخن گفتن جلوگیری می کند.
10- هرگز سعی نکنید کودکی که با دست چپ می نویسد را وادار کنید که با دست راست بنویسد چون میان قسمتی از مغز که کنترل کارهای دست و را به عهده دارد و قسمت دیگری از مغز که کنترل و و سازمان دهنده سخن گفتن می باشد ارتباطی نزدیکی است و احتمال اینکه این اختلال موجب بی نظمی و اختلالات دیگری بشود است که یکی از آنها لکنت زبان است.
11- عوامل زیادی در بروز لکنت زبان موثر هستند از جمله، ترس، وحشت، اضطراب، دلهره و هیجانهای ناشی از آنها، پس هرگز کودکان را نترسانید بالاخص در سنین اولیه که کودک به آرامش و امنیت خاطر بیشتری نیازمند است.
12- دوست بودن با کودک و به کودک آرامش دادن موجب می شود که آنان با تفکر سازمان فکری خود را قوی کنند و تکلمشان به صورت بهتری رشد کند و اگر به کودک در هنگام بازی و مسائلی که مربوط به خودش است آزادی تفکر داده شود بهتر می تواند با مشکلات خود کنار بیاید و در مورد آنها تفکر کند.
13- با مهر و محبت و تشویق و همینطور با تمرین بسیاری از مشکلات اولیه لکنت از بین می رود و در ضمن تمرین باید هیجانات و اضطراب کودک را به شکل های مختلف از بین برده و در حالت آرامش با او به تمرین بپردازید و باید دنبال سر منشاء ترس ها و اضطراب ها باشید ، علت آنها را تشخیص داده تا بتوانید آنها را از بین ببرید و در رشد سخن گویی آنها موثر باشید که این کار با کمک یک روانشناس کودک امکان پذیر میباشد.
14- والدین، مربیان و دوستان نباید هنگام تربیت یا بازی کودکان را دچار ترس کند چون ترس باعث اصلی لکنت زبان می باشد.