گفتگو با نوجوان
رهنمودهای مهم در گفتگو با نوجوان
1- به طور مستقیم به فرزندتان نگویید که مایلید یا نیاز دارید با او صحبت کنید.
هر چقدر هم که آهنگ صدای شما محبت آمیز باشد و اگر چه آنها ممکن است واقعا نیاز به صحبت کردن داشته باشند، وقتی شما خواسته خود را به صورت یک پیشنهاد مطرح می کنید، فرزندتان این را در بدترین شکل ممکن به عنوان یک تهدید و در بهترین شکل ممکن به صورت مطلبی که از حوصله خارج است تلقی می کند.
2- مکان و زمان را به طور دقیق انتخاب کنید.
زمان ایده آل به سختی قابل دسترس است، ولی حداقل زمانی را انتخاب کنید که هیچ یک از شما بیش از حد دارای استرس خسته یا حواسش متوجه جای دیگر نیست. در مورد پسرها بهترین زمان وقتی است که شما در کنار هم هستید یا با هم مشغول انجام کاری می باشید. به طور کلی بهترین روش این است که سر و صدا بلند نکنید به ویژه اگر حرف هایتان خصوصی است یا می خواهید اختلاف عقیده ای را حل کنید.
3- در گفتگو با نوجوان صبور و مثبت بین باشید.
مادامی که همواره به یاد داشته باشید که زندگی خصوصی مهم ترین نگرانی این گروه سنی است و اینکه شما حاضر هستید به دفعات بی شمار جواب سربالا یا نه بشنوید، یا مواقعی را انتخاب کنید که از نظر شما ایده آل نیست، ولی نهایتا موفق خواهید شد. وسوسه صحبت کردن با کسی که واقعا مشتاق است حرف های شما را بشنود، چیزی است که کمتر انسانی می تواند در مقابل آن از خود مقاومت نشان دهد. حتی اگر جوابی هم دریافت نکنید، حداقل نشان داده اید به فرزند خود علاقه دارید و احساسات او را درک می کنید.
3- در چند دقیقه صحبت سعی کنید خود را کنترل کرده و میان صحبت او ندوید.
البته انجام این کار مشکل تر از آن است که به تصور آید. ما معمولا در افکار،احساسات یا تجربه خود به طور خودکار مداخله می کنیم” خیلی مسخره است ولی من هم..” در مورد من هرگز چنین اتفاقی نمی افتد، من همیشه…” بیان چنین جملاتی اگر شما در حال صحبت با فردی همسن و سال خود باشید به هیچ وجه ناپسند نیست. ولی بی فایده است اگر شما شخص بالغی باشید با توانایی بیشتر، قدرت بیان بالاتر و تجربه بیشتر در مقابل نوجوانی با اعتماد به نفس پایین.
4- در گفتگو با نوجوان با حرکات دست و صورت یا در آوردن صدا نشان دهید که شما حرف های نوجوان خود را می شنوید.
درست است که شما سکوت کرده اید ولی نقش مجسمه را بازی نکنید. این مهم است که شما نشان دهید واقعا به حرف طرف مقابل گوش می دهید. شما می توانیداین کار را به این طریق انجام دهید:
_ کار خود را متوقف کنید یا صدای خود را پایین بیاورید.
_ سرتان را تکان دهید.
_ کمی به جلو خم شوید.
_ لبخند بزنید.
_ چشم هایتان را قدری بازتر کنید.
5- اگر آن ها صحبت را متوقف کردند، سعی نکنید از جانب آنها صحبت یا اظهار نظر کنید.
سعی نکنید عقیده خود را ابراز کنید یا حرف آنها را تفسیر نمایید.
6- روی آنچه شنیده اید تعمق کنید.
شما می توانید تعدادی از کلمات یا عباراتی را که آنها استفاده کرده اند یا آخرین جمله ی آنها را برای خود تکرار کنید. تا این کار را امتحان نکنید ممکن است به نظرتان عجیب در واقع این یک روش متداول و معمول گوش دادن است که توسط کلیه افراد حرفه ای مورد استفاده قرار می گیرد.
7- در گفتگو با نوجوان سعی کنید احساسات آنها را درک کنید.
طوری واکنش نشان دهید که گویی خود را در کفش آنها گذاشته اید.این برخورد کمک می کند آنها روشن تر حرف های خود را بیان کنند. برای نمونه ” حدس میزنم خیلی عصبانی شدی” ، ” اگر جای تو بودم از عصبانیت ترکیده بودم”
8- مراقب باشید سرنخ صحیح را انتخاب کنید.
نوجوانان معمولا بیان شیوایی ندارند بنابراین توجه به حرکات و ژست های آنها حائز اهمیت است. پسرها، در بسیاری فرهنگ ها کمتر احساساتی می شوند، این سبب می شود گاهی احساساتی را بیان کنند که خودشان هم نسبت به آن آگاهی ندارند. برای نمونه شما می توانید بگویید: می بینم با انگشت روی میز می کوبی.. آیا از دست من عصبانی هستی.
9- به راحتی سکوت کنید.
نوجوان ها ممکن است بیشتر از آنچه شما تصور می کنید نیاز به جمع آوری افکار یا جرات پیدا کردن برای بیان صادقانه چیزی را دارند. سکوت کنید احساسات آنها را حدس بزنید، متوجه زبان بدن آنها باشید در عین حال خوب به آنها گوش دهید.
10- برای آنکه آنها را به موضوع برگردانید به عباراتی یا کلماتی اشاره کنید که آنها به کار برده اند.
11- آنچه تصور میکنید آنها گفته اند را خلاصه کنید.
این کار را به ویژه در پایان یک گفت و گوی مهم انجام دهید.
12- از استعاره یا مثالی استفاده کنید تا نشان دهید پیام آنها را کاملا درک کرده اید.
13- پرسش هایتان کاملا روشن و آشکار باشند تا طرف مقابل تشویق شود بیش از یک کلمه جواب دهد.
برای نمونه سئوالاتی را مطرح کنید که با چه، چگونه و چرا شروع می شود.
14- از سئوال های کوتاه و مختصر استفاده کنید تا به موضوع صحبت خاتمه دهید.
15- پس از شنیدن حرف های نوجوان آنچه را لازم می دانید، بگویید یا درباره آن فکر کنید.
این کار اعتماد به نفس آنها را واقعا بالا می برد چون نشان میدهد که شما حرف های آنها را خیلی خیلی جدی تلقی کرده اید.
16- در گفتگو با نوجوان از آنها تعریف کنید.
البته تعریف شما باید صادقانه باشد. اگر ممکن است به آنها پس خوراند ویژه دهید تا متوجه شوند چه کاری را خوب انجام داده اند.
17- در گفتگو با نوجوان با یک اظهار نظر مثبت به صحبت خاتمه دهید.
حرف های پایانی می تواند در میان گذاشتن احساسات مشترک یا خلاصه ای از پایان موفقیت آمیز صحبت های شما باشد.
مرکز مشاوره دیدار 02188893258
clinicdeedar@
www.clinicdeedar.com