کمال گرایی
تا به حال پیش آمده بشنوید فردی درباره ی دیگری بگوید: او همه ی کارها را کامل و بی نقص انجام می دهد؟
این حرف ممکن است با کمی حسادت یا خشم بیان شود. از یک طرف ما افرادی را که برای دستیابی به معیارهای بالا و دستاوردهای عالی تلاش می کنند تحسین می کنیم و از طرف دیگر از دست کسانی که اصرار دارند کارهایشان بی نقص انجام شود و آنقدر به جزییات می پردازند که انجام یک کار بسیار طول می کشد عصبانی و نا امید می شویم . اصطلاحا به اینگونه افراد کمالخواه یا کمالگرا گفته می شود.
خوب است در ابتدا انواع کمال گرایی را بشناسیم:
از نظر روانشناسان کمال طلبی از دو بعد تشکیل شده است: نیت های کمال خواهانه و نگرانی های کمال گرایانه. نیت های کمال خواهانه با جنبه های مثبت همراه است در حالیکه نگرانی های کمال خواهانه با جنبه های منفی. کمال خواهان سالم نیت های کمال خواهانه بالا و نگرانی های کمال گرایانه پایین دارند در حالیکه کمال خواهان ناسالم نگرانی ها و نیت های کمال گرایانه بالایی دارند.
در شکل مثبت و سالم کمال گرایی می تواند انرژی لازم و انگیزه پیشرفت را تقویت کند اما در شکل ناسالم کمال خواهی می تواند مخرب و غیر سازنده باشد. بسیاری از افراد کمال خواه از اینکه یک آدم معمولی باشند می ترسند.آنها فکر می کنند آنچه بدست آورده اند به دلیل تلاش و تقلای زیاد بوده است. این افراد بیشتر خود راسخت کوش و کمتر خود را باهوش می دانند و به همین دلیل حتی تصور تلاش نکردن و احتمالا کمتر موفق عذاب بیشتری ایجاد می کنند زیرا عزت نفس افراد کمال گرا به شدت به این وابسته است که خود را تحت فشار قرار دهند و به خوبی کار کنند. البته با وجود مشکلات مختلف، کمال گرایی به همراه خود پاداش هایی هم دارد. گرفتن تایید و تحسین از محیط و اطرافیان، پاداش های مالی و موفقیت در زمینه شغلی از این نوع تقویت هاست، علاوه بر این ها کمال گرایی پاداش های مثبت روانی نیز به همراه دارد.
از یک سو کمال خواهی باعث انزوای اجتماعی می شود و وقت زیادی می گیرد. از سوی دیگر برای افرادی که از روابط اجتماعی لذت نمی برند کارکرد اجتنابی دارد. تلاش برای داشتن خانه ای عالی و بی نقص، تمرین یک ساز موسیقی و یا سخت کار کردن همه به این معناست که فرد کمتر درگیر روابطی با اطرافیانش می شود و با متمرکز شدن بر یک کار احساس کنترل و پیش بینی پذیری ایجاد می کند و همین موضوع منجر به احساس هماهنگی و نظم در زندگی فرد می شود.
به هر حال تغییر دادن یک الگوی رفتاری و ذهنی دشوار است اما این را می دانیم که دشوارتر از آن کمال خواه ماندن و باج دادن به کمال گرایی است. برای حل کردن مسئله کمال گرایی ابتدا باید دریابیم چه عواملی باعث تداوم این رفتارها می شوند و آنها را با مدل شخصی خود منطبق کنیم و در صورت لزوم به یک درمانگر مراجعه کنیم.
منبع: غلبه بر کمال خواهی
نویسنده: رز شافران/ سارا اگان
گردآورنده: نازنین مهدیان
مرکز مشاوره دیدار 02188893258
clinicdeedar@
www.clinicdeedar.com