موفقیت در کار(1)
سیستم اقتصادی جهان در عصر ماشین و سرعت دستخوش تحولاتی شده که با گذشته قابل قیاس نیست. بازار به عنوان عامل تنظیم کننده اقتصاد نقش سنتی خود را از دست داده و قوانین و سیستمهای اقتصادی پیشرفته حاکم بر سرنوشت مادی انسان شده است و ما راه گریزی نداریم جز تسلیم شدن به آنها. در این عصر مادیات و ایجاد رفاه سرلوحه اهداف آدمی و مشغله فکری او شده، به طوری که برای گسترش فعالیت خود و دستیابی به بهترین موقعیت و موفقیت ناچار به رقابت است. در عصری که هر شغل متقاضیان فراوان دارد، انسان همواره تلاش می کند از دیگران پیشی گیرد و اگر چنین نکند،نمی تواند به بقای خود در بازار کار مطمئن باشد. گرچه اقتصادی فکر کردن و اهمیت دادن به مادیات مهمترین جنبه زندگی فرد نیست اما تامین حداقل نیازها امری ضروری و واجب است و باید مورد توجه قرار گیرد. وقتی این نیاز برآورده شد، انسان به آرامش نسبی دست می یابد و سپس در جهت تحقق نیازهای دیگر خود بر می آید. با اینهمه، او زمانی میتواند از این رقابت سربلند و پیروز بیرون آید که به رمز و راز موفقیت در بازار کار واقف باشد.
چگونه به حرفهای مدیرتان گوش دهید:
پیش از آنکه نزد مدیرتان بروید، آرامش خود را حفظ کنید. یعنی برای لحظاتی در جایی ساکت بنشینید و به ذهن خویش آرامش بخشید. هیچ گاه سراسیمه و آشفته نزد مدیر خود نروید.ابتدا چند نفس عمیق بکشید، پنجره ها را باز و هوای تازه استشمام کنید و پس از کمی تمرکز با قدمهای متین و استوار نزد او بروید. سعی کنید همیشه دفترچه یادداشت و قلم همراه داشته باشید. ضمن صحبت با مدیرتان کارهای زیر را انجامدهید:
1- با آرامش و اطمینان خاطر بنشینید و نگاهتان را مسقیم به چشمان او بدوزید.
2- با دقتی وسواس گونه به حرفهایش گوش دهید.
3- ضمن گوش دادن،با نیم نگاهی که از او برمیدارید، حرفهایش را یادداشت کنید.
4- در صورت نیاز از او توضیح بخواهید.
5- چنانچه لازم تشخیص دادید، سئوالتان را بلافاصله مطرح کنید و راه حلهای را جویا شوید.
6- اگر صلاح دانستید، در پایان کار با صراحت اظهارنظر کنید.
مزایای این روش چیست؟
الف) یادداشت برداری هنگام صحبت با مدیر، شما را شخصی دقیق و هوشیار جلوه می دهد.
ب) با یادداشت کردن صحبتهای مافوق خود تلویحا به او می فهمانید که گفته هایش با ارزشتر از آنند که فقط به ذهن سپرده شوند. این را بدانید که فراموش کردن برخی نکات مهم از اعتبار و منزلت شما نزد مدیر می کاهد.
ج) یادداشت برخی نکات مدیر را وادار می کند شمرده حرف بزند و از دستورات غیرممکن اجتناب ورزد.
چگونه با مدیرتان ملاقات کنید:
اگر قصد دارید از مذاکرات با مدیر خود به نتیجه اطمینان بخشی برسید و از وقت ملاقاتی که از او گرفته اید،حداکثر بهره را ببرید، پیشاپیش نکاتی را مدنظر قرار دهید و ذهنتان را از هر جهت آماده سازید.
- سعی کنید خسته نباشید و قبل از مذاکره از هر گونه جارو جنجال و بگومگوهای احتمالی بپرهیزید.
- در صورت لزوم پیش از ملاقات پیشنهادات خود را بر روی کاغذ بنویسید.
- رئوس مطالب مورد بحث را یاداشت کنید.
- پاسخ هر سئوالی احتمالی را از قبل آماده و رفتار،مقاصد و هیجانات مدیر را پیش بینی کنید.
با مدیرتان چگونه سخن بگویید:
این موضوع که طرف صحبت شما مدیر است یا کسی دیگر،اهمیت ندارد مهم آن است که به هنگام گفتگو رفتار و گفتاری پسندیده داشته باشید تا به نتیجه دلخواه دست یابید.
رعایت نکات زیر به شما در روند یک مذاکره سودمندی یاری می رساند:
الف) در سخن گفتن شتاب نکنید.
ب) موضوع را قبلا چندین بار با خود و با صدای بلند تکرار کنید تا هنگام ادای آنها دچار فراموشی یا لکنت زبان نشوید.
ج) جملات ساده، کوتاه و رسا به کار برید و شیوه خلاصه گویی در پیش گیرید.
د) گفته های خویش را با اطمینان و اعتماد به نفس ادا کنید. انتظار نداشته باشید دیگران آنچه را که شما با شک و تردید بر زبان می آورید، باور کنند.
ه) اگر در حین مذاکره متوجه شدید که مخاطبتان مایل به صحبت است، به او مجال دهید افکارش را بروز دهد و میزان اطلاعات و معلوماتش را بر شما فاش سازد.
و) در برابر عبوسترین اشخاص هرگز بشاشیت خود را از دست ندهید و هنگام گفتگو نیز تمام قوایتان را بر کسب کامیابی متمرکز سازید.
چگونه پیشنهادهای خود را مطرح کنید:
چنانچه موضوع مذاکره از جنبه شفاهی خارج شد و تصمیم گرفتید آن را به صورت طرحی منظم و حساب شده پیشنهاد کنید، اصول و ضوابط زیر را در نظر گیرید تا سرانجام به نتیجه نهایی دست یابید:
1- منظور از پیشنهاد چیست؟
2- این پیشنهاد چه مزایایی دارد؟
3- چگونهاین پیشنهاد را به مرحله عمل در می آورید؟
4- مخارج و هزینه های این پیشنهاد چگونه تامین می شود؟
5- نیروی لازم از چه طریقی فراهم می آید؟
6- اشکالات احتمالی پیشنهاد در چیست؟
سرانجام، خلاصه نویسی و رعایت ایجاز شرط اصلی موفقیت طرحی سودمند و عملی است. بدیهی است که کلیه طرحها و پیشنهادها یکسان نیستند و براساس موضوع موردنظر مطالبی حذف یا اضافه خواهد شد اما نکاتن فوق به عنوان چارچوب اصلی باید همواره رعایت شود.
clinicdeedar@
www.clinicdeedar.com