روانشناسی تخصصی کودک و نوجوان
دوران کودکی و نوجوانی از مهمترین دوران در زندگی هر فرد است . کودکی در علم روانشناسی در واقع بهترین دوره یادگیری است. عمیق ترین و در عین حال ساده ترین مفاهیم در این سن شکل میگیرد. ویژگی های رشدی در این مرحله بسیار مهم است. والدین باید بدانند مثلا کودکشان در سن 5 سالگی از لحاظ رشد هیجانی، رفتاری، شناختی و جسمی چه خصوصیاتی دارد. کدام رفتارها طبیعی است و کدام ویژگی ها غیرطبیعی است. چه بازیهایی باید در این سن وجود داشته باشد و چه آموزش هایی باید به کودک 5 ساله داده شود. کودک در این سن با چه مسایلی و بحران هایی ممکن است مواجه شود و…
بیشترین تغییرات و شکل دهی شخصیت انسان تا 7 سالگی است پس این دوران دارای اهمیت زیادی است. آگاهی والدین از فرزندپروری موفق چقدر است؟ وقتی کودک به دنیا می آید ابتدا با مادر و سپس با پدر خود ارتباط برقرار می کند پس مدل رفتاری والدین در شکل گیری شخصیت فرزند مهم است. آنان اصول فرزندپروری شامل تشویق، تنبیه، همدلی، قانون گذاری و… را لازم است که آموزش ببینند. کودکان تا سن 2 سالگی بیشترین یادگیری شان از طریق مشاهده است پس والدینی که مدام پرخاش میکنند و با هم با صدای بلند صحبت میکنند کودک هم این رفتار را مشاهده می کند و تقلید میکند. از جمیع مسئولیت های پدر و مادر، وظیفه ای مهمتر از تربیت فرزندان خوب و شایسته نیست. به عنوان پدر و مادر، احتمالا خواهان داشتن فرزندان باهوش هستیم. داشتن فرزند موفق در زمینه ی ورزش و با استعداد در عرصه ی هنر هم خالی از لطف نیست. تناسب اندام و جذابیت هم امتیازی است و با این حال، فرزند ما بدون این امتیازات هم به انسانی کمتر تبدیل نمی شود. اما اگر فرزندانی به مفهوم واقع کلمه خوب و شایسته تربیت نکنیم وضع فرق میکند. اگر نداشتن هوش و ذوق و هنر و جذابیت از انسانیت و انسان بودن فرزند ما نکاهد، تربیت غیر اخلاقی آنها از انسانیتشان کم میکند و به شخصیت آنها لطمه می زند. اما خوب بودن یعنی چه؟ آیا کودکی که بی چون و چرا به حرف پدر و مادرش گوش میکند بچه خوبی است؟ یا نه، به جای آن فرزند خوب کسی است که از استقلال رای برخوردار بوده، توانایی فکر کردن دارد و به حکم وجدان و شعور خود عمل میکند. لحظه ای فکر کنید، راستی شما از خوب بودن فرزندان خود چه انتظاری دارید؟ می خواهید به حقوق دیگران احترام بگذارند؟ میخواهید قوانین و مقررات را محترم بشمارند؟ میخواهید مسئول رفتار خود بایستند و تسلیم خواسته های دیگران نشوند؟ همه ی اینها بخشی از خوب بودن است و همه ی پدرها و مادرهایی که به تربیت فرزندان خود علاقه مندند میخواهند فرزندانشان از این کیفیات برخوردار باشند.
در روانشناسی تخصصی کودک و نوجوان مسایلی همچون مهارت های حرکتی، پیشرفت شناختی، مهارت های زبانی، تغییرات اجتماعی، رشد احساسی و… بررسی می شود. از جمله مواردی که در روانشناسی تخصصی کودک و نوجوان ضروری است شامل ژنتیک، تاثیرات محیطی، رشد والدین، رشد اجتماعی، رشد شخصیتی،زبان، نقش های جنسیتی، رشد شناختی، رشد جنسی می باشد.
نوجوانی سن هویت یابی است، نوجوان در این سن بسیار آشفته است زیرا از طرفی مرحله ی کودکی را پشت سر گذاشته اما هنوز به عنوان فرد بزرگسال شناخته نشده است. در هدف گذاری دچار مشکل میشود، فلسفه بافی در ذهنش شکل میگرد و راجع به جهان، زندگی،آینده مدتها فکر میکند. از نظر تحصیلی افت پیدا میکند و عصبی میشود. بیشترین تفاوت در پسران و دختران در این سن دیده می شود، تغییرات فراوان در جسمی، روانی و شناختی در نوجوان به چشم میخورد.آنها دوست دارند حریم شخصی داشته باشند و تمایل بیشتری دارند که وقت خود را با دوستان و همسالان خود بگذرانند تا خانواده. نوجوان به دنبال استقلال طلبی است و میخواهد خودش برای خودش تصمیم بگیرد حتی اگر اشتباه باشد.رابطه والدین با نوجوان بسیار اهمیت دارد، اینکه او بتواند به پدر و مادر اعتماد کند و با آنها مسایلش را در میان بگذارد بدون اینکه قضاوت و سرزنش شود. نوجوان گوش شنوایی برای نصیحت و سخنرانی ندارد و بیشتر نیاز به همدلی و درک و پذیرش دارد.
روانشناسی تخصصی کودک و نوجوان به دنیای کودک و نوجوان با دید علمی و تخصصی می نگرد و به دوران رشدی آنها اهمیت میدهد.
روانشناس کودک و نوجوان کیست؟
روانشناسی است که تمرکز علمی، آموزشی و عملی خود را بر حوزه روانشناختی کودک و نوجوان قرار داده است. روانشناس کودک فردی است که کودکان را دوست دارد و به سلامت روان کودکان و کیفیت زندگی شان اهمیت ویژه ای می دهد و می کوشد تا با دستیابی به شناخت از فرایندهای رشد روانی کودکان، آگاهی از نیازهای روانشناختی، عاطفی و هیجانی کودکان و الگوهای رفتاری در هر سن از دوران کودکی و نوجوانی، به والدین و فرزندانشان کمک کند.
یک روانشناس کودک خوب درباره بیماری ها و اختلالات روانشناختی و مشکلات مختلف دوران کودکی دانش کافی دارد و بسته به ویژگی های سنی، رشدی و روانشناختی هر کودک فرایند مشاوره و روان درمانی را برای کودک اجرا می کند.
یک مشاور باید بتواند علاوه بر کودک با شبکه وسیعی از کسانی که در حمایت از کودک موثرند ، ارتباط برقرار کند . مثلا گاهی پیش می آید که مشاور باید با معلمان مدرسه کودک ، پزشک او و پدر و مادرش و سایرینی که به نحوی در کمک به درمان موفق کودک ، موثر باشند ، ارتباط برقرار کند .
در کنار همه این گزینه ها ، صبر ، همدلی و شنونده خوب بودن از شالوده های اصلی شخصیت یک مشاور و روانشناس خوب است.
مرکز مشاوره دیدار 02188893258
www.clinicdeedar.com
http://t.me/clinicdedar
مشاورين اين مركز در خصوص كودك و نوجوان بسيار عالي هستند.
بنده براي فرزندم از اين مركز مشاوره نتيجه بسيار خوبي گرفتم و تمام مطالب سايت رو پيگير هستم.
سپاسگزارم بابت مديرت بشيار خوب مركز
مدیریت بسیار کارآمد و همچنین سایت به روز و مفید
از شما سپاسگزارم