اهمیت و شرایط تصمیم گیری
اهمیت تصمیم گیری
به جرات می توان گفت که لحظه ی تصمیم گیری از سخت ترین و سرنوشت سازترین لحظات زندگی است. بسیاری معترف اند که در این لحظات فشارهای زیادی محتمل شده اند. انتخاب غلط و پافشاری غیرمنططقی بر آن تمام عمر ما از چشیدن طعم خوشبختی طعم خوشبختی محروم می سازد. ویلیام جیمز درباره تصمیم گیری می گوید: لحظاتی هست که مجبوریم انتخاب کنیم اما لحظاتی هم هست که انتخاب نکردن خود یک تصمیم است.تصمیم گیری برای آینده و نیز انتخاب راه مناسب به یقین نیاز به اندیشه و تفکر دارد بخصوص اگر سعادت و آینده ما در گرو آن باشد.کسانی که مسئولیت های بزرگ بر دوش دارند، بر اهمیت تصمیم گیری به عنوان امری حیاتی در کار مدیریت واقف اند.مدیران، کارمندان و مسئولان خوب کسانی هستند که همیشه به موقع تصمیم گرفته اند.نیچه می گوید : هیچ وقت برای تغییر تصمیمتان دیر نیست. انسان متعالی و قدرتمند کسی است که در تغییر تصمیمات خویش عقل و درایت به خرج دهد. هریک از ما می توانیم با تجزیه و تحلیل و بازنگری هر آنچه که پشت سر گذاشته ایم، راه و هدف جدیدی انتخاب کنیم و یا در مسیر قبلی گام برداریم.
شرایط تصمیم گیری
اخذ تصمیم مناسب مستلزم رعایت شرایط هفتگانه زیر است:
1- تردید به خود راه ندهید:
اگر هنگام تصمیم گیری تردیدبه خود راه دهید، هرگز شروع نخواهید کرد و اگر به این بدبینی دچار شوید که توانایی انجام کاری را ندارید، هیچ گاه از عهده آن برنمی آیید اما اگر با دیدی مثبت به خلاقیتهای درون خویش بنگرید و آنها را بارور سازید، نتیجه دلخواه از آن شما خواهد بود.
2- از عواقب تصمیم گیری نترسید:
اگر از عواقب احتمالی انتخاب خود هراس داشته باشید، قادر به تصمیم گیری نخواهد بود. فکر کردن به شکست پروژه یا ایده، شما را در اخذ تصمیم مردد می سازد. هر فکری برای اینکه به مرحله عمل در آید، باید شروع شود و پیش شرط هر شروعی تصمیم گیری است.
3- تصمیم خود را تغییر ندهید:
تصمیم خود را تا زمانی که کاملا به اشتباه بودن آن پی نبرده اید، تغییر ندهید. کسی که مدام همچون آونگی میان تصمیمات مختلف نوسان می کند، موفق نیست. برای انجام هر کاری باید صبر و حوصله پیشه کنید و اگر همه چیز را حاضر و آماده خواستید، باید بپذیرید که پشتکار لازم را به خرج نداده اید.
4- با افکار ناامید کننده بجنگید:
افکار مایوس کننده غالبا در ابتدای هر مسیر دشوار به سراغتان می آید. هرگز به این افکار مجال خودنمایی ندهید، زیرا پایه های کاخ رویاییتان سست و بی بنیاد خواهد شد. افکار ناامید کننده اگر با بدبینی و منفی همراه شوند، همچون سمی زهرآگین اهداف و آرزوهایتان را نابودی می کشانند.
5- شما تصمیم گیرنده باشید:
تصمیمی که به میل و خواسته شما نباشد و از جانب دیگران اتخاذ شود، بی فرجام و چنانچه برحسب اتفاق به سرانجامی برسد، خشنودکننده نیست. تصمیم گیرنده خود ما هستیم. دیگران فقط می توانند نقش راهنما و مشاور ما را داشته باشند.
6- عجولانه تصمیم نگیرید:
تصمیمی که بدون تعمق اتخاذ شود، در میانه راه با بن بست مواجه می گردد و یا به نتایجی می انجامد که هیچگاه رضایت خاطر ما را فراهم نمی سازد. با تصمیم گیری عجولانه فقط خود را به دردسر می اندازید. عمر شما گرانبهاست و نباید با تصمیمات نادرست فرصتها را از دست بدهید.
7- لجوج و یکدنده نباشید:
سرانجام اگر به اشتباه خود در تصمیم گیری پی بردید، لجاجت و سرسختی را کنار بگذارید. سعی کنید قدرت تجدید نظر در تصمیمیات را در خود بپرورانید. تصمیم گیری یک مرحله است و گمان مبرید که با پشت سر گذاشتن آن، همه چیز پایان یافته است.
عواملی که تصمیم را به موفقیت نزدیک می کنند
1- پشتکار
برای موفقیت و دستیابی به خواسته هایتان باید همه نیروی خود را صرف اهدافتان کنید و همواره به دستاوردهای نهایی حاصل از تلاشتان بیندیشید. در این صورت نه تنها وسایل امرار معاش خود را فراهم میکنید بلکه با متمرکز ساختن تمام وجود بر هدف مورد نظر، کار روزانه را نیز با شادی و رضایت و به دور از هر گونه خستگی انجام دهید. اما اگر در تعقیب اهداف خود جدی نباشید، عدم اشتیاق به ادامه کار در جانتان رخنه می کند و در نیمه ترقی و پیشرفت متوقف می شوید و در نتیجه قدرت اجرای هر گونه تصمیم را برای همیشه از دست می دهید. پیروزی و کامیابی در اهداف زمانی تحقق می یابد که شما انگیزه رسیدن به آن اهداف را در خود تقویت کنید. اگر چنین کردید، یقین داشته باشید که تلاش و کوشش نیز در این مسیر با شما همراه خواهد بود. راه موفقیت پر از مشکلات است که باید با به کارگیری همه توان خویش در جهت رفع آنها برآیید و بدانید که هیچ کاری بی رنج و مشقت به سرانجام نرسیده و نخواهد رسید. متاسفانه بسیاری از افراد در مراحل اولیه کار احساس رضایت و خرسندی می کنند ولی پس از رویارویی با مشکلات دست از آن کار می کشند و فکری جدید در سر می پرورانند در حالیکه اگر صبر و شکیبایی به خرج دهند، شاید بیش از چند قدمی با موفقیت فاصله نداشته باشند.
2- اعتماد به نفس
ایمان و اعتماد نیروهای خلاقه و سازنده اهداف بشرند که به خودشکوفایی و پیشرفت می انجامند و موجب پیشروی بی وقفه انسان در مسیر اهدافش می شوند. اگر مخترعان ، محققان، دانشمندان و سیاستمدران به استعدادهای نهفته در خود اعتقاد نمی داشتند، هرگز نامشان جاوید نمی ماند. همیشه اعتماد به نفس خویش را حفظ کنید و به دیگران نیز مجال ندهید آن را سست و متزلزل سازند و بدانید که خودکم بینی و عدم اطمینان مانعی بر سر راه موفقیت و کامیابی است. کسی که قدرت خلاقه درونی و ارزشهای وجودی خویش را باور دارد، هرگز در برابر مشکلات سر فرود نخواهد آورد. چنین شخصی نقاط ضعف خود را می شناسد و از رویارویی با حوادث آینده ترس به دل راه نمی دهد.
مرکز مشاوره دیدار 02188893258
clinicdeedae@
www.clinicdeedar.com