تاثیر تکالیف خانه بر یادگیری
نقش تکلیف شب
تكاليف خانه یا شب یکی از عوامل مهم پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تأثیر می گذارد. تکلیف درسی برای والدين فرصتی فراهم می آورد تا در زمینه ی موفقیت و پیشرفت فرزندانشان در مدرسه به آنان کمک کنند و برای فرزندان، شاید نخستین فرصتی باشد که به آنها امکان می دهد مسئولیت خود را برعهده گیرند و از موفقیت در امری مهم احساس رضایت کنند. مطالعات نشان داده است که تکالیف درسی دارای اثرات مثبت زیر است:
۱- تکالیف مدرسه به موفقیت دانش آموزان در مدرسه کمک می کند:
شما به عنوان پدر و مادر باید بدانید که تکلیف مدرسه روی عملکرد درسی فرزندانتان تأثیر تعیین کننده دارد. دانش آموزانی که تکالیف مدرسه را به شکل مستمر انجام میدهند در مقایسه با دانش آموزانی که این کار را نمی کنند، موفق تر ظاهر می شوند. ان با انجام دادن تکالیف مدرسه می توانند بر موفقیت های خود بیفزایند. وقتی به فرزندانتان کمک می کنید تا تکالیف مدرسه شان را انجام دهند در واقع به آنها کمک می کنید تا در کار تحصیل علم موفق تر ظاهر شوند. از طریق رسیدگی به انجام تکالیف مدرسه فرصتی می دهید تا فرزندانتان موفق تر ظاهر شوند.
۲- تکالیف مدرسه، مسئولیت را به دانش آموزان آموزش میدهد:
وقتی دانش آموزان خردسال بودند، والدین به جای آنها تصمیم می گرفتند، فعالیت هایشان را سازمان دهی می کردند، غذایشان را انتخاب می کردند و مراقب بودند که به موقع به رخت خواب بروند. حتی زمانی که به آنها فرصت انتخاب می دادند، روی انتخاب هایشان نظارت می کردند. وقتی کودکان برای اولین بار به مدرسه می روند نوبت معلمانشان است که بسیاری از کارهای والدین را برای آنها انجام دهند تا آنکه نوبت به انجام دادن تکالیف مدرسه یا مشق شب می رسد. برای بسیاری از بچه ها انجام دادن تکالیف مدرسه نخستین مسئولیت پذیری آنهاست. دانش آموزان مسئول مدرسه را به خانه ببرند، این تکالیف را انجام دهند و سپس کار انجام شده را به مدرسه برگردانند. کودکان از طریق انجام تکالیف مدرسه مهارت های زندگی را می آموزند. آن ها می آموزند در زندگی خود جهتی داشته باشند، روی پای خود بایستند، کاری را شروع و آن را تمام کنند. آنها از طریق انجام تکالیف مدیریت بر زمان را می آموزند و … .
٣- تکالیف مدرسه حلقه ی مهم ارتباطی میان خانه و مدرسه است:
تکالیف درسی حلقه ی اصلی ارتباط بین خانه و مدرسه است: بدون پشتیبانی والدین، بدون وجود دلگرمی، انگیزش و انضباط از جانب خانه، مطمئنا بچه ها نگرشی منفی نسبت به یادگیری و مدرسه پیدا خواهند کرد. به نظر می رسد تمامی دانش آموزان موفق دارای والدینی هستند که به کار مدرسه ی فرزاندانشان اهمیت می دهند. شما می توانید به فرزندانتان بفهمانید که در خانواده شما تعلیم و تربیت آنها، از تقدم برخوردار است و تکالیف درسی قسمتی از این اولویت است. میزان درگیر شدن شما را در مسئله تکلیف درسی، سن و موفقیت فعلی فرزندانتان در مدرسه، تعیین می کند. هنگامی که فرزندانتان کوچک هستند، اگر عادت های مطالعه ی مناسب را برایشان پی ریزی کنید، در خواهید یافت که وقتی آن ها بزرگ تر شوند، قادر خواهند بود به صورت غیر وابسته کارهایشان را انجام دهند. شما می توانید یک محیط آموزشی منضبط و حمایتگر در خانه به وجود آورید.
اثرات مثبت و منفی تکلیف شب و زمان مطلوب در مقاطع تحصیلی مختلف را به شرح زیر است:
الف) اثرات مثبت تکلیف شب
1- پیشرفت و یادگیری سریع:
– به خاطر سپردن بهتر مطالب.
– درک بیش تر.
– تفکر انتقادی بهتر و پردازش اطلاعات.
– تقویت و غنی سازی برنامه ی درسی.
۲- اثرات تحصیلی بلندمدت:
– اشتیاق به یادگیری در اوقات فراغت.
– بهبود طرز تفکر نسبت به مدرسه.
– عادت به مطالعه و مهارت آموزی.
٣- اثرات غیر تحصیلی:
– خودراهبری بیشتر.
– خودانضباطی بیش تر.
– تنظیم بهتر وقت.
– کنجکاوی بیش تر.
– استقلال بیشتر.
یکی از آخرین مطالب منسجمی که در خصوص جی اهداف تکلیف شب صورت گرفته، تحقبق پروفسور ایستین است که با وسواس علمی خاصی، کلیه ی اهداف تکلیف شب را با جامعیت خاص در شش مقوله به شرح زیر خلاصه و طبقه بندی کرده است:
1- تمرین: تکالیف به منظور افزایش سرعت، تسلط، تثبيت حفظ یادگیری و مهارت صورت می گیرد.
۲- شرکت فعال: تكاليف به منظور افزایش درگیری و اشتغال هر دانش آموز در فرایند فعالیت های یادگیری استفاده می شود.
٣- رشد شخصیت: تکالیف به منظور پرورش حس مسئولیت شخصی، امانت و صداقت، قدرت مدیریت و زمان بندی، اعتماد به خود و تداوم در امر یادگیری به کار بسته می شود.
۴- روابط متقابل شاگرد با والدین: تکالیف به منظور برقراری ارتباط، مابین والدین و فرزند در خصوص مهم ترین کار در مدرسه و فرایند یادگیری به کار گرفته می شود.
۵- روابط عمومی: تکالیف به منظور آگاهی والدین از آن چه در کلاس درس فرزند می گذرد، به کار برده می شود.
۶- تنبيه: تکالیف به منظور اخطار و هشدار به دانش آموز تلقی گردیده و این امر به عنوان یک نوع یادآوری در خصوص انتظاراتی است که شخص معلم از دانش آموز داشته، به کار برد می شود.
کاربرد هر یک از این اهداف شش گانه، منجر به یک نوع فعالیت آموزشی و یادگیری می شود.
ب) اثرات منفی تکلیف شب
١- بیزار شدن:
– از دست دادن علاقه به مطالب درسی.
– خستگی جسمی و روحی (عاطفی).
– محروم شدن از اوقات فراغت و فعالیت های اجتماعی.
۲- دخالت اولیان
– فشار والدین برای انجام تکالیف و عملکرد خوب.
– اغتشاش و گیجی در خصوص تکنیک های آموزشی (تضاد بین روش های تدریس معلمان و والدين).
٣- تقلب:
– رونویسی تکالیف از سایر دانش آموزان.
– واگذار کردن تکالیف به سایر افراد.
– افزایش فاصله بین دانش آموزان ضعیف و دانش آموزان ممتاز.
مرکز مشاوره دیدار 02188893258
http://t.me/clinicdeedar
www.clinicdeedar.com