بدرفتاری در کودکان
چگونه ثبات رأی بیشتری داشته باشیم؟
خانم آلیس به اتفاق پنج فرزندش به منطقه مدرسه ای که من در آن کار می کردم اسباب کشی کردند. در همان هفته اول، همه فرزندان خانم آلیس دست کم هر کدام یک بار به دفتر رییس مدرسه فرستاده شده بودند. از خانم آلیس خواستم که با من ملاقاتی داشته باشد. او دعوت مرا پذیرفت. با او درباره پیگیری و انسجام و ثبات حرف زدم. در جواب گفت «می دانم که باید پیگیر و با ثبات رأی باشم، اما در حال حاضر از این کار خسته شده ام.»
او دارای پنج فرزند بود که باید پیوسته با آنها برخورد می کرد. داشتن ثبات رأی و پیگیر بودن او را خسته می کرد. از این رو مرتب از گفته های خود عدول می کرد و با بدرفتاری فرزندانش کنار می آمد. تسلیم می شد، البته نه برای همیشه بلکه به طور گذرا و موقتی. مشکل همین جا بود.
نمی توانید در بعضی از مواقع ثبات رأی داشته باشید، باید در تمامی اوقات ثبات رأی داشته باشید. این البته آسان نیست، خسته کننده است انرژی شما را می گیرد، روحیه تان را ضعیف می کند. در ادامه مطلب به هفت راه کار اشاره کرده ام که می تواند به شما کمک کند تا از ثبات رأی بیشتری برخوردار شوید.
بر رفتارهای با اولویت زیاد تأکید کنید
اولین راهکاری که به شما امکان می دهد ثبات رأی بیشتری داشته باشید موضوع اولویت رفتار است، اولویت رفتار می تواند مثبت باشد. اگر می خواهید فرزندانتان با یکدیگر همکاری کنند، در این صورت، همکاری اولویت رفتاری است. هرگاه دیدید فرزندانتان با هم به خوبی بازی می کنند آنها به خاطر رفتارشان تحسین و تمجید کنید. این به فرزندان شما می آموزد که شما برای همکاری آنها اولویت قایل هستید.
اولویت رفتاری می تواند بدرفتاری باشد. بسیاری از بچه ها انگاره های بدرفتاری را به نمایش می گذارند و بدرفتاری مشابه و واحدی مانند مشاجره کردن، غرولند کردن یا نافرمانی را به تکرار از خود نشان می دهند. فرزندان شما ممکن است بدرفتاریهای متعددی را به نمایش بگذارند. اگر بخواهید در آن واحد روی همه آنها کار کنید اقدامی غیرممکن کرده اید. از این رو یک یا دو بدرفتاری را که اولویت بیشتری دارند، انتخاب کنید. در تمامی مواقع مراقب این بدرفتاریها باشید. هرگز تسلیم نشوید. به این بدرفتاریها پاداش ندهید. ثبات رأی داشته باشید. این البته کار آسانی نیست. در مواقعی ممکن است خسته باشید و بدرفتاری را پیگیری نکنید. اما اگر این کار را نکنید، بعد جریمه اش را پس خواهید داد. اولویت رفتاری سبب می شود که بیشتر دقت کنید. ثبات رأی داشتن در تمامی بدرفتاریها کار راحتی نیست. چه بهتر که یک یا دو بدرفتاری را انتخاب کنید و تمام توجه خود را به آنها بدهید. این گونه فرزندان شما خیلی زود رفتار درست را خواهند آموخت.
به خاطر داشته باشید که مثبت باشید. هر بدرفتاری یک رفتار مثبت ضد خود را دارد. در حالی که به بدرفتاریها توجه می کنید، مراقب رفتارهای مثبت باشید. فرض کنیم بدرفتاری کودک شما غرولند کردن است و شما می خواهید این رفتار را در او تغيير دهید. ثبات رای داشته باشید و هرگز به بدرفتاری پاداش ندهید. در ضمن اگر دیدید که غرولد نمی کند، به او پاداش بدهید و در مقام تعریف از او حرف بزنید.« خوشحالم وفتی به تو گفتم زیاد شکلات خوردی گریه نکردی. آفرین برتو، خیلی متشکرم.» این طرز برخورد روی تمامی رفتارهای او هم تاثیر می گذارد. بچه ها . رفتار را تعمیم می دهند.
با خود یاد آوریهای ملموس بکنید
استفاده از یاد آوریهای ملموس راه کار دومی است که به شما امکان می دهد ثبات رأی بیشتری داشته باشید. برای خود یادداشت بنویسید: «تسلیم بدخلقی نشو.» «هروقت دیدی بچه ها با هم به ملایمت بازی می کنند، از آنها تعریف کن.» روی آینه دستشویی خود بنویسید «به همکاری بچه ها توجه کن». روی کاغذی که به یخچال خود می چسبانید بنویسید «آرام باش.» ، «مشاجره نکن». اینها به شما یادآور می شوند که پیگیر باشید و ثبات رأي داشته باشید.
من این را در نخستین سالی که درس می دادم آموختم. کنی و آرون دو دانش آموز برجسته من بودند. هر دو سیزده ساله بودند. به هم شباهتهای فراوان داشتند. مسئله آنها هم در همین بود. آنها از یکدیگر متنفر بودند و مرتب با هم برخوردهای نامناسب می کردند. سعی کردم مثبت باشم، اما پیگیری لازم را نداشتم. بسیار سخت بود. من در واقع گسسته بینی می کردم. تنها بدرفتاریها را می دیدم. باید کاری می کردم. تصمیم گرفتم که در پشت کلاس یادداشتی بگذارم.
به زمانی که کنی و آرون با هم خوش رفتاری می کنند توجه داشته باش! انگار معجزه شده بود. این عبارت به کنی و آرون نمی گفت که با هم رفتار خوشایندی داشته باشند، اما به من کمک کرد که روی خواسته ام بایستم و مثبت باشم. به من کمک کرد تا به رفتارهای مثبت توجه کنم. این گونه توانستم به موفقیت بزرگی دست پیدا کنم.
صبر و شکیبایی را تمرین کنید
سومین راهکاری که باید به آن توجه داشته باشید صبر و شکیبایی است. والدین خواهان تغییرات سریع هستند، اما بچه ها این را نمی خواهند. بچه ها به سادگی انگاره های بدرفتاری را تغییر نمی دهند. بدرفتاریهایی که بچه ها به آنها احاطه پیدا میکنند به سادگی از بین نمی روند. برای تغییر دادن آنها به زمان احتیاج است. صرف اینکه می خواهید ثبات رأی داشته باشد سببی نیست که فرزند شما یک شبه خودش را تغییر بدهد، باید صبور و شکیبا باشید.
داشتن صبر و شکیبایی دشوار است. می خواهید به خاطر انرژی که صرف می کنید به نتایج فوری دست پیدا کنید، اما از زاویه دید فرزندتان به موضوع نگاه کنید. اگر قبل از دست به کار شدن تهدید و گوشزد کرده باشید فرزندتان به این نتیجه رسیده است که شما این گونه برخورد می کنید. حالا شما تغییر کرده اید. حالا پیگیر و با ثبات رأی هستید، در این شرایط فرزندتان گیج و سردرگم می شود و نمی خواهد تغییر کند. «سر در نمی آورم پدر، شما قبلا سه یا چهار بار فریاد می کشیدید.» به زمان و انرژی نیاز دارید که رفتارتان را تغییر دهید. فرزند شما هم از این قاعده مستثنی نیستند، صبور باشید.
زمان مناسبی را انتخاب کنید
اگر قرار است برنامه جدیدی بریزید یا نظم جدیدی را شروع کنید، زمان مناسبی را برای این کار در نظر بگیرید. یک مادر با تجربه این ایده را با من در میان گذاشت. او که یک حسابدار مالیاتی بود، در اوایل بهار در دوره آموزشی من در زمینه تربیت فرزندان شرکت کرده بود. او توضیح داد به این نتیجه رسیده است که هیچ کار جدیدی را نباید در فصل مالياتها شروع کند. او در هفته بیش از ۶۰ ساعت کار می کرد و از این رو در خانه روحیه خیلی خوبی نداشت. او به این نتیجه رسید که این زمان مناسبی برای تغییر دادن عادتها و مثلا شروع رژیم غذایی، و یا وادار کردن فرزندان به این که در رفتاری تجدید نظر کنند نیست. با خود گفتم زن بسیار با فراستی است.
به اینکه چه ساعتی از روز است توجه داشته باشید
سه زمان در هر روز با بدرفتاری بیشتر مرتبط است. برنامه های روزمره صبح اغلب تولید دشواری میکنند زیرا همه زیر فشارند که برای رفتن به محل کار یا مدرسه از خانه خارج شوند. این امر بجه ها و والدین آنها را زیر فشار می گذارد. در این مواقع اغلب مشاجره بالا می گیرد و استدلال و منطق و آرامش، اشخاص را ترک می کند. همه روزه برای این مقطع از روز آمادگی داشته باشید. بهتر است که همه بیست دقیقه زودتر از خواب بیدار شویم تا از شدت این دشواری کاسته شود. ده دقیقه صبحانه را با هم بخورید و با هم تفریح کنید. آرام بگیرید، بگذارید که بچه ها از شما الگو بگیرند. این گونه بچه ها آمادگی آن را پیدا می کنند که با روزی که در پیش دارند روبه رو گردند.
بررسیهای به عمل آمده نشان می دهند که دشوارترین وقت روز برای والدین و نیز فرزندان آنها، از آمدن بچه ها به خانه پس از مدرسه تا زمان صرف شام است. پدر و مادر خسته اند. بچه ها هم می خواهند آن انرژی را که از صبح تا عصر در آنها انباشت شده آزاد کنند. در ضمن مشخص است که در این زمان قند خون همه کاهش پیدا می کند که نتیجه اش تحریک پذیری بیشتری است. ممکن است اگر شما و فرزندانتان در این فاصله غذای مختصری بخورید، به شما کمک کند. داشتن برنامه برای بچه ها هم مهم است. کاری کنید که سر بچه ها گرم شود.
برای بعضی از بچه ها هم زمان خواب زمان دشواری است. به فرزندانتان این احساس را ندهید که خوابیدن در حکم یک مجازات است که در پایان روز نصیب آنها می شود. رفتن به رختخواب زمان آرام گرفتن و استراحت کردن است. برای خوابیدن بهتر است برنامه ای داشته باشید: حمام، غذای مختصر، قصه، در آغوزش کشیدن و بوسیدن. به کمک یک نمودار با چک لیست به بچه های خود برنامه روزمره خوابیدن را آموزش بدهید. از زودتر خواباندن فرزندانتان به عنوان یک مجازات خودداری ورزید. با توجه داشتن به ساعات دشوار روز می توانید در پیگیری و داشتن ثبات رأی بهتر عمل کنید.
انتظار چالش داشته باشید
بچه ها شما را آزمون می کنند. هر قدر به دقت برنامه ریزی کنید و هر اندازه نسبت به کاری که می کنید تعهد داشته باشد، فرزندان شما در برابر تغییر مقاومت می کنند. بچه ها معمولا در شروع با نظم جدید به راحتی کار می آید اما پس از مدتی می خواهد به عادت گذشته بازگردند و بدرفتاری افزایش پیدا می کند. وقتی این اتفاق می افتد، مایوس نشوید. این کاملا طبیعی است. وقتی بدانید که بچه ها گه گاه محدودیتهای جدید را آزمون می کنند ناراحت و مأیوس می شوید. دانستن این موضوع سبب می شود که در مواقع برخورد درست تری را به نمایش بگذارید.
متعهد شوید
راه کار هفتمی که سبب می شود ثبات رأی بیشتری به دست آورید، یکی از مهم ترین فاکتورهای موفقیت در زمینه تربیت فرزندان است. ثبات رأی پدر و مادر به فرزندان می آموزد که چه انتظاری باید داشته باشند. به بچه ها می آموزد که چگونه پیامدهای اعمال و رفتار خود را پیش بینی کنند. وقتی کودک بتواند پیامد رفتارش را پیش بینی کند، انتخابهای بهتری می کند؛ و انتخاب بهتر کردن در قبول مسئولیت نقش فراوان دارد.
درک اهمیت ثبات رأی داشتن و پیگیر بودن، سبب می شود که شما در کارتان، به عنوان پدر و مادر، موفق تر رفتار کنید. داشتن ثبات رأی برای آموزش رفتارهای مثبت از اهمیت فراوان برخوردار است. هر چه در استفاده از بازخوردهای مثبت پیگیرانه تر عمل کنید، به همان نسبت فرزندتان رفتارهای مناسب را سریع تر یاد می گیرد. این امر به خصوص به هنگام آموزش اولویتهای رفتاری از اهمیت فراوان برخوردار است.
داشتن ثبات رأی به هنگام استفاده از مجازات هم مهم است. وقتی به فرزند خود می گویید که بدرفتاری او مجازات در پی خواهد داشت، همیشه به حرفی که زده اید عمل کنید. اگر این کار را نکنید و اگر تنها زمانی که میل دارید و می خواهید از مجازات استفاده کنید، مسئله را بدتر می کنید، در واقع این گونه به فرزند خود می گویید که روی حرفی که میزنید جدی نیستید.
ثبات رأی داشتن ابراز مهر و عشق و توجه است. وقتی شما روی حرفتان بایستید، فرزندان شما بهتر نظم و ترتیب را می آموزند. آنها متوجه می شوند که برای شما مهم هستند. آنها به این نتیجه می رسند که پدر و مادرشان آنها را دوست دارند و به همین دلیل است که وقت و انرژی و توجه خود را صرف آنها می کنند. البته بچه ها صريحا این حرف را نمی زنند، اما به آن اعتقاد دارند. این امر به خصوص برای نوجوانها مهم است.
توجه داشته باشید که بدرفتاری تا اندازه ای برای بچه ها طبیعی است. وقتی پیگیرانه با بدرفتاری برخورد کنید، بدرفتاری کاهش پیدا می کند. اما اگر ثبات رای و پیگیری نداشته باشید بدرفتاری افزایش پیدا می کند.
مرکز مشاوره دیدار ( بالاتر از میدان ولیعصر، نرسیده به خیابان فاطمی، ساختمان پرستو، 88893258)
http://t.me/clinicdeedar
www.clinicdeedar.com