استفاده بهینه از زمان
اگر کسی کاملا از نوع و میزان کار خود، آگاهی داشته باشد، امکان اینکه در طول روز آن را با هوش و ذكاوت بیشتر، منطقی تر و در زمان کوتاه تر انجام دهد، بیشتر است. برای برنامه ریزی موثر و بهینه، ابتدا اهداف و فعالیت های یک روز خود را مشخص سازید و سپس آنها را در چارچوب زمانی تعیین کنید. این کار، زمان را معنادارتر و لحظات را بهینه تر می سازد. می توان همگام با این کار، فعالیت های هفته و ماه را نیز پیش بینی و تنظیم کرد. به کارگیری این نکات، به افزایش طول زمان و ساعات می انجامد و زمان را پر برکت تر می سازد.
– روش برنامه ریزی مناسب خود را انتخاب کنید. در برنامه ریزی، ابتدا انتظارات خود را برآورده کنید.
- نداشتن برنامه
- روش های غیر صحیح و عادات نادرست مطالعه
- تماشای بیش از حد تلویزیون
- وابستگی شدید به وسایل الکترونیکی نظیر رایانه، تلفن همراه ،بازیهای رایانه ای، اینترنت، پیامک و …
- وقت گذرانی بیش از حد با دوستان
- ناتوانی در «نه» گفتن به درخواست های نابجای دیگران
- ناتوانی در تصمیم گیری
- پرداختن به مکالمات تلفنی غیر ضروری
- صرف وقت برای مطالب کم اهمیت و غیر ضروری
- عادت امروز و فردا کردن یا اهمال کاری
- نداشتن تمرکز حواس
- ترس از شکست
- پرداختن به گفتگوهای کم اهمیت و بیش از اندازه
- نداشتن انضباط کاری
مدیریت زمان شخصی
در زندگی شخصی خود معمولا با گفتن کلمه «نه» مشکل داریم. این موضوع موجب تناقضات بیشتری در وقت ما می شود. به دلیل اکراه طبیعی در گفتن نه، اغلب احساس تعهد نسبت به دوستان و خانواده خود داریم. آموزش استفاده از ابزار ارزشمند نه گفتن در تشخیص اهمیت اولویت های شخصی ضروری است. چندین روش برای نه گفتن به صورت غیر مستقیم وجود دارد بطوری که دوستان و خانواده خود را نرنجانید. یک ذهن خلاق معمولا قادر خواهد بود از شرایطی که با اولویت موجود وی تناقض دارند خلاصی یابد. اما عذر و بهانه همیشه ضروری نیست. اشکالی ندارد که با افراد رو راست بود و واقعیت را گفت، به افرادی که تقاضای اختصاص وقت را از شما دارند بگویید که شما مسئولیت هایی به عهده دارید که امکان برآوردن تقاضای آنها را فراهم نمی آورد. اهداف شخصی را هدف گزاری کنید وقتی بتوانید به صورت مؤثرتر «نه» بگویید، وقت بیشتری برای دست یابی به اهداف شخصی خود دارید. اهداف به ما کمک می کند که از طریق ایجاد کار و اجازه تمرکز بر تلاش هایمان، زندگی را سازماندهی کنیم، بسیار مهم است که هنگام هدفگذاری اهدافمان را واقعی و قابل دستیابی تعریف کنیم. با تنظیم اهداف از پیش، به خود اجازه می دهید که یک مسیر استراتژیک به سمت دستیابی به اهداف را برنامه ریزی کنید. اهدافی تعریف کنید که به سادگی قابل دستیابی باشند. وقتی به اهداف تعریف شده رسیدید، برای هدفی که مشکل تر است اقدام کنید. این فرایند را ادامه دهید تا اینجا که احساس کنید که اهداف شما نه آسان و نه دور از دسترس هستند. این فرایند کند است اما به شما کمک می کند که یاد بگیرید چگونه به صورت موفقیت آمیز به اهداف خود دست یابید. نباید انتظار داشته باشید که تمام انتظاراتتان یک شبه برآورده شوند چرا که یک فرایند تدریجی است.
_اهداف خود را اولویت بندی کنید
وقتی اهداف خود را تنظیم کردید، باید آنها را اولویت بندی کنید. وقت گذاشتن و اولویت بندی اهداف در مدیریت زمان شخصی مؤثر حیاتی است. اکثر ما از روی این مرحله پرش می کنیم، اگرچه دوباره مجبور می شویم که برگردیم، اهداف را به صورت روشن تعریف کنید و مشخص کنید که آنها چه هستند و چه اهمیتی دارند. اهدافی که اهمیت کمی دارند می توانند به تعویق بیافتند. اجازه دهید اقلامی که به توجه بیشتر نیاز دارند ابتدا انجام شوند. شما می توانید یک فهرست از کارهایی که باید انجام دهید تهیه کنید و به هر یک از اقلام به نسبت اهمیت عددی اختصاص دهید یا اینکه فهرستی از اهداف اولویت بندی شده تهیه کنید. پیتر دراکر می گوید که انجام دادن کارهای درست مهم تر از انجام درست کارهاست، اقتصاددان ایتالیایی ویلفردو پارتو، قانونی در اولویت بندی دارد. قانون پارتو می گوید که تقریبا ۸۰ درصد نتیجه مورد نظر از بیست درصد تلاش هایی حاصل می شود که انجام می دهیم. برای اینکه کارهای خود را به صورت مؤثر اولویت بندی کنید، باید بیست درصد مهم را جدا کنید. وقتی کارهای مهم تعیین شدند شما می توانید بر اقداماتی تمرکز کنید که بیشترین نتیجه مورد نظر را حاصل می کنند.