بازی برای کاهش حسادت در کودکان
بازی بچه شدن
رقابت هم شیرها(خواهر_برادر) در سنین پیش دبستانی به دنبال تولد نوزاد جدید امری عادی است.اگر فاصله سنی هم شیرها کمتر از 3 سال باشد، عکس العمل های ناشی از فشار روانی بسیار شدید می شود. کودکان پیش دبستانی در پی تولد نوزاد جدید، در بازی های خود احساساتی چون غبطه، پرخاشگری و اضطراب را نشان می دهند. از دید چنین کودکانی تقسیم توجه و تملک والدین با نوزاد جدید و جذاب، شرایط دلخواهی نیست. بعد از تولد نوزاد جدید، مادر با فرزند بزرگتر کمتر بازی میکند چون معمولا با نیازهای فراوان نوزاد درمانده ای مواجه هستند، ضمن آنکه احساس بی خواب و خستگی و افسردگی پس از زایمان هم به آن اضافه میشود. در چنین شرایطی کودک بزرگتر وانمود میکند دوباره بچه شده تا بخشی از توجهات قبلی را به دست آورد. به جای مخالفت با این میل، بهتر است وی را تشویق کرد اما سعی کنیم این رفتار را به زمان و مکان معینی موکول کنیم. راه موثر برای رسیدن به این هدف، بازی بچه شدن است.
توصیف بازی
باز ی بچه شدن به این صورت است که مادر روزانه 15 تا 30 دقیقه وقت خود را کاملا به کودک بزرگتر اختصاص دهد. به طوری که کودک تمام توجه و مهرورزی مادر را به نوزاد جدید، از طریق دوباره بچه شدن دریافت کند. این امر در جهت کاهش احساس رقابت و نفرت کودک است. در طول این مدت تمام توجه مادر باید به کودک بزرگتر اختصاص یابد. می توان این جلسه را با نشان دادن عکس، فیلم ها و لباس های دوران کودکی وی شروع کرد. بعد مادر بازی های دوران کودکی وی مثل قایم باشک را پیشنهاد می کند. پس از آن، نوبت در آغوش کشیدن کودک است، در حالی که کودک شیشه ی شیر دوران نوزادی خود را می نوشد و به کتاب های دوران نوزادی خود نگاه می کند. حال کودک به حد کافی آغوش گرم و بوسه های مادر را تجربه کرده و حتی پیام های آرام بخش از وی دریافت می کند. بچه گانه حرف زدن کودک و لالایی های تسکین دهنده ی مادر در این زمان خوشایند است. در این زمان مادر یادآوری می کند که ” وقتی تو بچه بودی برایت این جوری آواز می خواندم، با تو بازی میکردم وغیره” . ” تو خیلی بانمک بودی و ما همگی مثل حالا دوستت داشتیم. یادم می آید یکبار که …” یکی از ره های مناسب برای ختم این ماجرا، پیچیدن کودک در پتوی دوران کودکی و خواباندن روی مبل است. با این عمل به او می فهمانیم که زمانی، تنها مرکز توجهات بوده و تمام رفتارهای مشابه نوزاد جدید در مورد وی نیز اجرا شده است. از این راه حسادت وی کاهش می یابد. وسایل لازم برای بازگشت به بازی های دوران کودکی شامل پتو، شیشه شیر، پستانک، جغجغه، لباس های دوران نوزادی، جعبه سرگرمی، کرم بچه و عروسک های سخنگو است.
راهنما
_ روزانه زمان و مکان خاصی را برای بازی اختصاص دهید.
_ این بازی نباید در حضور اعضای دیگر خانواده انجام شود.
_ پدر و مراقبین دیگر هم باید این بازی را مانند مادر اجرا کنند.
_ رفتار”بچه گانه” کودک را در اوقات دیگر نادیده بگیرید و نشان دهید که معمولا انتظار پختگی از وی دارید.
_ فراموش نکنید در طول بازی، پذیرای رفتارهای بچه گانه و ناپخته ی کودک باشید. از این راه آرزوهای وی ارضاء می شود، بدون آنکه این امیال را مجاز بداند.
_ گاهی به کودک بگویید چقدر از این بازی لذت می برید. گرچه به بزرگ شدن وی افتخار می کنید، اما گاهی برای بچگی وی دلتنگ می شوید.
_ پیشنهاد بازی کردن را ادامه دهید، حتی اگر کودک در آغاز نپذیرد. چون در برخی کودکان غلبه بر مقاومت ها زمان می برد.
بازی درمانی روشی است برای کاهش حسادت در کودکان و آنها با بازی می توانند عضو جدید خانواده را بپذیرند. این بازی ها در مرکز تخصصی بازی درمانی ارائه می گردد.
مرکز مشاوره دیدار
www.clinicdeedar.com
http://t.me/clinicdeedar.com