اضطراب جدایی
عوامل ایجاد اضطراب
دلایل زیادی وجود دارد که باعث ترس و نگرانی بچه ها برای جداشدن ازمادر می شود.گاهی وقت ها یک بیماری ساده یا خستگی می تواند این اضطراب را در بچه ها زیاد کند.تغییردر عادات و برنامه های منزل یکی دیگراز عواملی است که به این حالت دامن میزند.وقتی با شروع سال تحصیلی ناگهان شرایط خانه تغییر می کند بچه ها متوجه می شوندو ناخودآگاه دچار اضطراب می شوند. تغییرات بزرگ تری مثل تولد فرزند جدید،طلاق،جدایی والدین،مرگ و یابیماری اعضای خانواده از دیگردلایل این اضطراب ها است.گاهی مادران برای نگه داری از فرزندشان از پرستار کمک می گیرند اگر این پرستار به دفعات عوض شوداین عوض شدن پرستار و یامراقبین برای کودک اصلاً خوشایند نیست و وابستگی او را به مادر و ترس از جداشدن را زیاد می کند. برخی معتقدند شاید خود والدین با ترک کردن کودک در ساعت های طولانی باعث این اضطراب شونداما باید بدانید والدین به تنهایی علت اضطراب جدایی نیستند ولی می توانند بارفتارهای خودآ نرا بدتر یا بهترکنند.بعضی از رفتارها دربچه ها ژنتیکی و ذاتی است،در مورد بچه هایی که از نظر سرشتی، کودکان سخت و دشواری هستند و به تغییرات جدید،مکان واشخاص جدید دیر عادت می کنند، اضطراب جدایی بیشتراتفاق می افتد. متأسفانه برخی ازکودکان تجربه مهدکودک وپیش دبستانی ندارند یاا گرهم داشته باشند مجبور به انجام مشق ودرس و حضوردائمی نیستند،محیط مدرسه و ورود به آن می تواند ایجاد دلهره و اضطراب کند.در این بین برای بسیاری از کودکان جدا شدن از والدین، بخصوص مادر، سخت و دشوارتر است.
تشخیص اختلال اضطراب جدایی
-شکایت های زیاد از درد های فیزیکی (تهوع ، سردرد، دلدرد )در صورت جدایی از مظاهر دلبستگی
-کابوس های مکرر با مضمون جدایی از مظاهر دلبستگی
-نخوابیدن در صورت جدایی از مظاهر دلبستگی و یا بدون حضور یکی از اعضای خانواده
-ترسیدن و اکراه از تنها ماندن در خانه یا جا های دیگر
-دور نشدن از خانه ، نرفتن به مدرسه ، به دلیل ترس از جدایی از مظاهر دلبستگی
-نگرانی واضطراب شدید از رویدادی ناگوار که دلیل جدایی از مظاهر دلبستگی می باشد تصادف، دزدیده شدن و…
-نگرانی شدید در رابطه با آسیب دیدگی احتمالی و یا ازدست دادن مظاهر دلبستگی
-ناراحتی و غم شدید به همراه استرس در هنگام جدایی از اعضای خانواده ، یا جدایی از مظاهر دلبستگی
درمان اختلال اضطراب جدایی
-کم کردن حساسیت به صورت منظم : در این مورد خانواده و افراد با مجبور مردن فرد بیمار به جدایی سعی می کنند میزان این حساسیت را کاهش و این اختلال را درمان کنند
-یادگرفتن با مشاهده: در این مورد به فرد دارای اختلال می آموزند که جدایی به معنای از بین رفتن موضوع مورد علاقه نیست و فقط برای مدت کوتاهی ازاو جدا می شوند .
-شرطی کردن فرد : در این روش با دادن پاداش و تنبیه کردن استاندارد سعی می شود فرد درمان شود.
-تکنیک های رفتار درمانی و شناخت درمانی: روانشناسان و شناخت گرایان با استفاده از روش های سعی میکنند به فرد آموزش دهند چگونه این افکار را بشناسد و کنترل کند تا در صورت قرار گرفتن در شرایط خاص بتوانند برنامه ریزی کرده و میزان موفقیت خود را ارزیابی کنند .
مرکز مشاوره دیدار 02188893258
www.clinicdeedar.com